Immersion 15: Worth your weight in gold – How to use your weight in basic technique, accelerations, elastic and out-of-axis movements

Date: Thursday, July 14 – Sunday, July 17, 2016
Location: H95 Raum für Kultur, Horburgstrasse 95, 4057 Basel Switzerland
Level:  Good Intermediate to Advanced
Price:  390 CHF per person.

I weigh more than a mountain but less than a feather.
— Patrick Ness

In this seminar we will develop awareness of how to feel and use our weight and our partner’s weight.  This is an important skill that we use constantly in our dancing!  Because of it we can create more fluid connection and movements that are well-controlled and dynamic.  Weight is a resource that many dancers do not yet use fully:  an understanding of how to use this resource could help improve one’s quality of movement, connection in the couple, and overall progress in many different tango movements.   

For example, we will explore how to use weight in the following situations:

Basic Technique:  for increased stability in movement, for more precision and understanding in leading and following, for a fluid connection and transfer of energy within the couple

Accelerations: to create accelerations in an easy, effective way that feels good!

Elastic and Out-of-Axis Movements:  to generate dynamic in the embrace, to develop smooth counter-balance positions in out-of-axis movements like colgadas.

We will examine common questions associated with using weight in tango:

  • how to give weight and how to support weight
  • how not to feel too heavy or too light
  • how to feel where our partner is
  • how to create powerful dynamic without using force
  • how to apply our new awareness and skills to all of our tango movements.

We will use different exercises to increase awareness of our weight and the quality of our movement.  

We will apply what we have learned in sequences using different tango elements like walking, pivots, giros, movements with the free leg and colgadas.   

Timetable

During the 4 days, the 16 hours of class are usually organized like this:

Day 1
16:30-18:30 Part 1 (2 hours)
18:30-20:30 Dinner Break (2 hours)
20:30-22:30 Part 2 (2 hours)

Day 2&3
14:00-16:00 Part 1 (2 hours)
16:00-17:00 Mid-Afternoon Break (1 hour)
17:00-19:00 Part 2 (2 hours)

Day 4
11:00-13:00 Part 1 (2 hours)
13:00-14:00 Lunch Break (1 hour)
14:00-16:00 Part 2 (2 hours)

Basel, Switzerland

Rathaus, by Anders Sandberg

Rathaus, by Anders Sandberg

Basel is at the "Dreiländereck", the "Tripoint" where Switzerland, Germany and France meet. We have curated for you a list of hotels and B&Bs located in Basel and nearby in France and Germany.  These are our recommendations.

 

Need a partner?

Visit our Find a Partner page to contact other dancers!

 

Frequently Asked Questions

Any questions about our seminars? Find answers to common questions on the FAQ page.

 

Help

How to register and pay: see our help page for a step-by-step guide.

 

 
 
Whatever needs to be maintained through force is doomed.
— Henry Miller