Immersion Seminar 32: Musical Structure and Dancing to Different Orchestras
Date: Thursday, December 27 - Sunday, December 30, 2018
Location: H95 Raum für Kultur, Horburgstrasse 95, 4057 Basel Switzerland
Level: All Levels
Teachers: Michelle Marsidi + Joachim Dietiker
Group size: maximum 20 couples
Price: 390 CHF per person
In this seminar we will answer some questions such as: How is most tango music structured and how can this knowledge help our musical interpretation? What are some of the main tango orchestras, and how can we identify their characteristic sounds?
We will develop different qualities of movement that will allow us to interpret the various textures and sounds heard in the music. We welcome you to come and discover the rich musical landscape, and to play and explore how you can interpret the music more fully.
Typical structure(s) of tango music (instrumental & with singer)
Recognizing the main tango orchestras and their characteristics
Changing qualities of movement and decorations depending on the music
Technique and ideas for dancing to faster or slower music
How and why to dance differently to different orchestras or musical eras
During the 4 days, the 16 hours of class are usually organized like this:
16:30-18:30 Part 1 (2 hours)
18:30-20:30 Dinner Break (2 hours)
20:30-22:30 Part 2 (2 hours)
Day 2 & 3
14:00-16:00 Part 1 (2 hours)
16:00-17:00 Mid-Afternoon Break (1 hour)
17:00-19:00 Part 2 (2 hours)
11:00-13:00 Part 1 (2 hours)
13:00-14:00 Lunch Break (1 hour)
14:00-16:00 Part 2 (2 hours)
Basel is at the "Dreiländereck", the "Tripoint" where Switzerland, Germany and France meet. We have curated for you a list of hotels and B&Bs located in Basel and nearby in France and Germany. These are our recommendations.
Need a partner?
Visit our Find a Partner page to contact other dancers!
Frequently Asked Questions
Any questions about our seminars? Find answers to common questions on the FAQ page.
How to register and pay: see our help page for a step-by-step guide.